Jedz wege

placki (596 x 445)

Nieważne, czy jesteś wegetarianinem lub po prostu chcesz chwilowo wyeliminować spożycie mięsa. Wiedząc, jak uzyskać właściwą równowagę składników odżywczych z diety bez mięsa, możesz zachować szczytową formę.

Jak to jest?

Dietetycy uważają, że bezmięsne żywienie nie powinno spowodować żadnej szkody tak długo, jak długo będziemy sensownie dobierać składniki żywieniowe. Dostarczanie wystarczająco dużo żelaza i białka, bez jedzenia mięsa, jest łatwe. Jeśli wyrzucisz z diety mięso, najlepszym źródłem protein są produkty zwierzęco pochodne – tj. produkty mleczne, jaja itp. Bogate w białko, zapewniają też odpowiedni poziom żelaza.

Można również uzyskać duże ilości białka z kuchni opartej na typowo wegetariańskiej diecie. Proteiny zawarte w soi i quorn są szczególnie dobre. Quorn zawiera mykoproteiny, które w dużej mierze są źródłem błonnika pokarmowego. Jest pozbawiona cholesterolu, w odróżnieniu od białek mięsnych. Pozwala to uniknąć ryzyka zatorów tętnic i zawałów.

Komosa ryżowa, jest kolejnym świetnym rozwiązaniem dla każdej diety. Uważana jest przez wielu jako pożywienie, ponieważ jest bogata w białka o niskim IG i dobre połączenie podstawowych tłuszczów. Oznacza to, że energia zgromadzenia podczas posiłku, będzie uwalniać się stopniowo i powoli, zapewniając uczucie sytości.

Minus

Jedną z wad wyeliminowania mięsa z diety, jest to, że będziemy mieć mniej kreatyny, kwasu organicznego, który występuje naturalnie w mięsie, ale nie w roślinach. Pomaga on transportować energię do komórek. Kreatyna jest produkowana przez nasze ciało, a przy obecnym dostępie do odżywek, możemy uzupełnić naszą bezmięsną dietę suplementem.

Powstała teza, iż bogate w proteiny mięso potrafi w dużej mierze niekorzystnie obciążyć nasz organizm, w porównaniu z białkiem roślinnym. Złożone białka zwierzęce walczą w organizmie o energię i zasoby niezbędne do regeneracji i optymalnego działania układu odpornościowego. Wegetarianizm staje się coraz bardziej popularny pośród profesjonalnych atletów. Przed zawodami można zobaczyć kartoniki czy buteleczki z mlekiem sojowym do picia. Sportowcy zdradzają, że przed wyścigiem pożywiają się węglowodanami, które prawie nie zawierają białka zwierzęcego. Makaron skropiony oliwą i odrobiną startego sera.

Vege super-produkty

Masło orzechowe
Tofu
Ciecierzyca, soczewica, humus
Nasiona – na przykład słonecznika, sezamu, dyni, siemię lniane
Jogurt, jajka
Migdały, orzechy włoskie
Olej lniany, orzechowy
Suszone owoce – rodzynki, morele, daktyle
Brokuły, awokado, bataty
Komosa ryżowa, quorn

Recepta na sukces

Poniżej przedstawiam wegetariański posiłek, który może być idealnym daniem przed wyścigiem. Makaron z pieczonymi warzywami, prażonymi nasionami słonecznika – zapewnia dużo węglowodanów złożonych, witamin i minerałów, w tym żelaza.

 Składniki (2 porcje):

  • 1 bakłażan
  • 1 duża cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 250g grzybów (np. pieczarki)
  • 200g pomidorków cherry
  • 50g nasion słonecznika
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150g makaronu
  • 2 łyżki gotowego sosu do makaronu (najlepszym jest pomidorowy z oliwkami)
  • ser do posypania

Przygotowanie:

Pokrój wszystkie warzywa w duże kawałki i umieścić na blasze do pieczenia, oprócz pomidorków. Dodaj oliwę z oliwek i piecz w piekarniku nagrzanym na 200 ° C przez około 45 minut.
Mniej więcej w połowie czasu pieczenia, dodaj pestki słonecznika i pomidorki.
Ugotuj makaron, aż będzie al dente. Odcedź i wymieszaj z dwoma łyżeczkami sosu. Wyłóż makaron na talerz i posyp pieczonymi warzywami oraz serem. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.